Organik Şalgam Suyu Şalgam, kökleri sebze olarak tüketilen turpgillerden bir bitkidir. Hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsanlar tarafından tüketilen yumuşak etli şalgamlar, hayvanlar için üretilenler ise sert etli olanlardır. Bu bitki kullanılarak, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine has bir içecek olan, şalgam suyu da üretilmektedir. Organik Şalgam Suyunun Kökeni ve Yaygınlaşması Ülkemize özgü birçok yiyecek ve içecek bulunmaktadır. Bunların bazıları önce yerel olarak yaygınlaşmış, daha sonra ülkemizin genelinde yaygınlaşmış, hatta dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak organik şalgam suyunu verebilmek mümkündür. Daha çok ızgara türü yemeklerin yanında tüketilen ve sofraların ayrılmaz içeceği olarak Türk insanının vazgeçemediği bir damak tadı haline gelmiştir. Şalgamın asıl çıktığı yer Tarsus olarak bilinmektedir ve Tarsus'a patentlenmiştir. Buna rağmen en çok Adana ilinde tüketilmektedir. İlk olarak Ermeni bir aile tarafından yapıldığı ve plastik şişelerde özelliğini erken kaybettiği, cam kavanozlarda uzun süre tazeliğini koruduğu belirlenmiştir. Organik Şalgam Suyunun Üretimi ve Özellikleri Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsi bir tada sahiptir. Acılı ve acısız olarak da üretilmektedir. Şalgama acı eklemek için genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılmaktadır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılarak acılık elde edilir. Ancak şalgam acı karıştırıldıktan sonra hemen tüketilmelidir, beklemesi bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle acı, şalgam içilmeden hemen önce katmak daha sağlıklı olacaktır. Mayalamada organik olarak üretilen şalgam suyuna katılan ve aynı zamanda rengini de veren siyah havuç, tüketim esnasında dilimlenerek suyun içinde ikram edilmektedir. Organik Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir? Sağlık açısından çok yararlı bu içeceğin bazı faydaları aşağıda sıralanmıştır:
Organik Şalgam Suyunun Zararları Nelerdir? Hamileler, tansiyon ve diyabetik rahatsızlığı olanlar fazla miktarda içmemeleri önerilmektedir. Organik Şalgam Suyunun Mayalanması Yapımında şalgam, bulgur unu, kırmızı havuç, tuz, maya ve su kullanılmaktadır. Organik şalgam suyunun mayalanması iki aşamada gerçekleşmektedir:
|
Kaman
21 Temmuz 2024 PazarŞalgam suyu gerçekten Tarsus'tan mı geliyor? Adana'da bu kadar popüler olmasına rağmen neden Tarsus'a patentlenmiş?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Kaman,
Şalgam suyunun Tarsus'tan gelip gelmediği konusunda bazı tartışmalar var, ancak tarihi kayıtlara göre şalgam suyu Tarsus'ta ortaya çıkmış ve orada popüler olmuştur. Adana'da bu kadar popüler olmasına rağmen, şalgam suyunun ilk kez Tarsus'ta üretilmiş olması nedeniyle patent Tarsus'a verilmiş olabilir. Adana'nın şalgam suyunu sahiplenmesi ve yaygınlaştırması da bu içeceğin Akdeniz bölgesinde ne kadar sevildiğini gösteriyor.
Sevgiler,