Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Organik Şalgam Suyu

Şalgam, kökleri sebze olarak tüketilen turpgillerden bir bitkidir. Hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsanlar tarafından tüketilen yumuşak etli şalgamlar, hayvanlar için üretilenler ise sert etli olanlardır. Bu bitki kullanılarak, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine has bir içecek olan, şalgam suyu da üretilmektedir.

Organik Şalgam Suyunun Kökeni ve Yaygınlaşması

Ülkemize özgü birçok yiyecek ve içecek bulunmaktadır. Bunların bazıları önce yerel olarak yaygınlaşmış, daha sonra ülkemizin genelinde yaygınlaşmış, hatta dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak organik şalgam suyunu verebilmek mümkündür. Daha çok ızgara türü yemeklerin yanında tüketilen ve sofraların ayrılmaz içeceği olarak Türk insanının vazgeçemediği bir damak tadı haline gelmiştir.

Şalgamın asıl çıktığı yer Tarsus olarak bilinmektedir ve Tarsus'a patentlenmiştir. Buna rağmen en çok Adana ilinde tüketilmektedir. İlk olarak Ermeni bir aile tarafından yapıldığı ve plastik şişelerde özelliğini erken kaybettiği, cam kavanozlarda uzun süre tazeliğini koruduğu belirlenmiştir.

Organik Şalgam Suyunun Üretimi ve Özellikleri

Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsi bir tada sahiptir. Acılı ve acısız olarak da üretilmektedir. Şalgama acı eklemek için genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılmaktadır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılarak acılık elde edilir. Ancak şalgam acı karıştırıldıktan sonra hemen tüketilmelidir, beklemesi bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle acı, şalgam içilmeden hemen önce katmak daha sağlıklı olacaktır. Mayalamada organik olarak üretilen şalgam suyuna katılan ve aynı zamanda rengini de veren siyah havuç, tüketim esnasında dilimlenerek suyun içinde ikram edilmektedir.

Organik Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından çok yararlı bu içeceğin bazı faydaları aşağıda sıralanmıştır:

  • İştah açıcıdır.
  • Laktik asit içerir ve bu nedenle sindirimi kolaylaştırır.
  • B grubu vitaminlerini yüksek derecede içerir, sinirleri yatıştırır.
  • Mide ve karaciğere faydalıdır.
  • Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri güçlendirir.
  • Afrodizyak özelliğe sahiptir.
  • 100 gramında 20 kalori olan organik şalgam suyu A, B, C vitamini içerir.
  • Göz, kalp ve damar sağlığı için faydalıdır, aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Damla hastalığı, romatizma, mafsal şişkinliklerine, böbrek taşı ve kumun dökülmesine, apse, kan çıbanı, tırnak iltihapları (Dolama), ergenlik sivilceleri, egzamaya da iyi gelmektedir.
  • Göğsü yumuşatır, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına ve kabızlığa faydalıdır.
  • Toksinleri atmaya yarayan süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum deposudur, stresi önler ve sinirleri yatıştırır.
  • Şeker ve vitamin yönünden zengin olan organik şalgam suyu, arsenik ve madeni tuzlar içerir.
  • Kansızlık için ideal bir içecektir.

Organik Şalgam Suyunun Zararları Nelerdir?

Hamileler, tansiyon ve diyabetik rahatsızlığı olanlar fazla miktarda içmemeleri önerilmektedir.

Organik Şalgam Suyunun Mayalanması

Yapımında şalgam, bulgur unu, kırmızı havuç, tuz, maya ve su kullanılmaktadır. Organik şalgam suyunun mayalanması iki aşamada gerçekleşmektedir:

  • Birinci aşamada bulgur unu, ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak hamur haline getirilir.
  • İkinci aşamada ise birinci aşamada yapılan özüte su katılarak çözülmesi sağlanır. Bu sıvıya dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç eklenerek mayalanma süreci tamamlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kaman

21 Temmuz 2024 Pazar

ޞalgam suyu gerçekten Tarsus'tan mı geliyor? Adana'da bu kadar popüler olmasına rağmen neden Tarsus'a patentlenmiş?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kaman,

ޞalgam suyunun Tarsus'tan gelip gelmediği konusunda bazı tartışmalar var, ancak tarihi kayıtlara göre şalgam suyu Tarsus'ta ortaya çıkmış ve orada popüler olmuştur. Adana'da bu kadar popüler olmasına rağmen, şalgam suyunun ilk kez Tarsus'ta üretilmiş olması nedeniyle patent Tarsus'a verilmiş olabilir. Adana'nın şalgam suyunu sahiplenmesi ve yaygınlaştırması da bu içeceğin Akdeniz bölgesinde ne kadar sevildiğini gösteriyor.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şalgam Çeşitleri Nelerdir?

Şalgam Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şalgamlı Salata Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Salata Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Sulu Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Sulu Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Faydaları Nelerdir?

Şalgam Faydaları Nelerdir?

Güncel

Şalgam Kaç Kalori?

Şalgam Kaç Kalori?

Şalgam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Şalgam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Şalgam Suyu Zayıflatır mı?

Şalgam Suyu Zayıflatır mı?

Şalgamlı Pirinç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Pirinç Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgamlı Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri