Şalgam Turpu Şalgam turpu, turpgiller ailesinin bir üyesi olup, yaklaşık 15-20 cm boylarında ve ülkemizde yetiştirilebilen bir sebzedir. Şalgam bitkisi, ilk yılında kökleri ve toprak üstündeki yeşil bölümleri; ikinci yılında ise sap kısımları, çiçekleri ve tohumları oluşturmaktadır. Şalgam bitkisinin sebze olarak kullanılan kısmı, şişkin kök kısmıdır. Bu kök, basıkça, yuvarlak veya uzun silindir şekillerinde olup, eti beyaz veya mavimtıraktır. Ancak, köklerin toprak yüzeyine en yakın bölümleri kırmızı, beyaz, mor, sarı ve yeşil renklerde olabilir. Bitkinin oval şekilli yaprakları yeşil renkte olup, yaprak kenarları düz veya testere dişi gibidir. Şalgam bitkisinin çiçek sapları parlak sarı ya da beyaz renkte olabilir. Şalgam bitkisi tohum aracılığıyla çoğaltılmaktadır. Bu tohumlar, belirlenen alana serpilip ekilir. Şalgamın ekim zamanları genellikle ilkbahar ayları olan Mart ve Nisan; sonbaharda ise Ağustos sonu ile Eylül başı gibi dönemlerde gerçekleşir. Tohumlar belirlenmiş alana serpme şeklinde ekilir ve ardından yetişen tohum fidelerinde seyreltme işlemi yapılır. Ayrıca, belirlenen sıralar üzerindeki tohumlar, 15-25 cm aralıkla ve 1-2 cm derinliğe ekilmektedir. Şalgam turpu, ılıman ve serin mevsimleri seven bir bitkidir. Diğer sebzelerden daha dirençli olması nedeniyle soğuk bölgelerde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Bu bitki, sıcak ve kurak havalardan hoşlanmaz. Toprak türü açısından pek seçici olmayan şalgam bitkisi, çok hafif veya çok ağır topraklar haricinde, her çeşit toprakta yetişebilir. Ancak, en iyi verim derin, geçirgen ve organik madde açısından zengin olan kumlu veya killi topraklardan alınmaktadır. Şalgam, suyu oldukça seven bir bitkidir ve yaz aylarının sıcak ve kurak dönemlerinde düzenli sulanması gerekmektedir. Şalgam bitkisinin iyi gelişebilmesi ve yüksek miktarda ürün verimi elde edilmesi için iyi yanmış çiftlik gübreleri ile azot ve fosfat içeren kompoze fenni gübrelere ihtiyaç vardır. Şalgamın potasyum ihtiyacı, diğer kök sebzelerin potasyum ihtiyacından daha azdır. Şalgam bitkisinin tohumları ekildikten yaklaşık 3-4 ay sonra hasat edilecek hale gelmektedir. Bitkinin kök kısımları elle ya da çapa ile hasat edilebilir. Ayrıca, şalgam bitkisinin tohumları lahananın tohumlarına çok benzediğinden, satın alırken dikkatli olunmalıdır. Şalgam turpları B ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besin maddesidir. Şalgam, ülkemizde özellikle Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak tüketilen bir bitkidir. "Şalgam" adlı kırmızı renkli içecek bu turp çeşidinden yapılmaktadır. Özellikle Adana ve Tarsus'un ünlü şalgam suları, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle sağlık açısından oldukça faydalıdır. Şalgam Turpunun Faydaları Nelerdir?
|