Şalgam, kökleri sebze olarak tüketilebilen, turpgiller familyasından bir bitkidir. Şalgam bitkisi, tohumları ile çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. Doğru ekim zamanı, ilkbaharda mart ve nisan ayları, sonbaharda ise ağustos sonları ile eylül ayının başıdır. Tohumlar ya serpme metodu ile ekilir ve ardından fidelerde seyreltme işlemi yapılır ya da sıralar üzerinde tohumlar, 20-25 cm aralıkla en fazla 2 cm derinliğe ekilir. Şalgamın Yetiştirilmesi ve Kullanımı Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilen bir bitkidir. İnsan yiyeceği olarak yetiştirilen şalgamlar genellikle yumuşak etli, hayvan yemi olarak kullanılanlar ise daha sert etlidir. Bu bitki kullanılarak özellikle Osmaniye, Adana ve Mersin yöresine ait bir içecek olan şalgam suyu üretilir. Şalgam, çoğunlukla çorba ve soslara katılır; yemeklerde ise garnitür olarak kullanılır. Bazı yörelerde ise sadece suyu sevilerek içilir. Şalgamın Tarihçesi ve Besin Değerleri Şalgam, patates yaygınlaşana kadar büyük değer verilerek tüketilen bir sebzeydi. Günümüzde oldukça geri plana itilmiş olan şalgam, içerdiği yüksek besin değerleri sebebiyle, layık olduğu ilgiyi görmelidir. Şalgam, zengin besin değerlerinin yanı sıra, yüksek potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu hızlı bir şekilde düşürmektedir. Ayrıca şalgam, uzmanların söylemiyle, bedene güç veren, mide ve sürekli oluşan ağrılara iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir. Şalgamın Kalorisi 100 gram şalgam, yaklaşık olarak 28 kaloridir. Bu düşük kalori değeri, şalgamı diyet ve sağlıklı beslenme programlarında tercih edilen bir besin haline getirir. Şalgamın Faydaları
Ekstra Bilgiler Şalgamın düzenli tüketimi, vücuda birçok fayda sağlayabilir. Aynı zamanda, fermantasyon süreci ile yapılan şalgam suyu, probiyotik özellikler taşır ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Şalgamı yemeklerde kullanarak veya suyunu içerek, bu doğal ve besleyici bitkiden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. |