Şalgam Çeşitleri Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Şalgam Çeşitleri Nelerdir?

Şalgam, lahanagiller familyasından olan ve kök kısımlarına turp denilen, tohumları ayrıca değerlendirilen bir sebzedir. Şalgam çeşitleri, çoğunlukla Mersin ve Adana illerimiz olmak üzere Akdeniz ve Ege bölgesinin ılıman iklimlerinde yoğun olarak yetiştirilir. Ayrıca, şalgam çeşitleri, mor havuç ile kimyasal fermantasyona tabi tutularak şalgam suyu elde edilir. A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve thiamin gibi birçok vitamini bünyesinde barındırdığı için sağlıklı yaşam açısından oldukça önemlidir. Şalgam çeşitleri, ekildiği coğrafyaya göre değişiklik göstermekle birlikte, Kuzey Avrupa, Sibirya ve Rusya gibi ülkelerde daha sert şalgam çeşitleri bulunur. Çoğunlukla büyük tarlalarda yetiştirilen iri turplu şalgamlar hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Şalgam Çeşitleri

Siyah Şalgam

Bu tür şalgam, şalgam suyu yapımında hammadde olarak kullanılır. Bazı yörelerde görüntüsünden dolayı siyah havuç olarak adlandırılır. Bu ve diğer şalgam çeşitlerinin en lezzetli ve taze olduğu zamanlar kış aylarıdır. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı olan siyah şalgam rendelenerek, salata yapılarak ve suyu sıkılarak tüketilmesi oldukça yararlıdır. Siyah şalgam suyu kalp dostu bir içecektir. Siyah şalgama rengini veren yüksek düzeydeki mor pigmentler, karoten, steroidler ve antioksidanlar göz ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Bu şalgam çeşidi aynı zamanda kan yapıcı özelliğe sahiptir.

Aykan Şalgam

Yeşil, yaklaşık 20 cm yüksekliğinde yapraklı, kök olan turp kısmı küre şeklinde olup, aniden incelen uç kısmı mevcuttur. Turp kısmının üst bölümü kırmızı mor, alt kısmı beyazdır. Hafif acı baharatlı, gevrek ve lezzetlidir. Genellikle kireçli ve çorak hariç her toprakta yetişir. Her dekarda 2-3 ton verim alınabilir. Ekilmesi kolay fakat hasadı biraz zahmetlidir.

Asbey Şalgam

Beyaz renkli ve tam yuvarlak bir görüntüsü vardır. Ağırlığı ortalama 100 gr. civarındadır. 20 cm yaprak yüksekliği bulunur. Etli yapısı ile içinde hava boşluğu barındırmaz. Kumlu tınlı topraklarda daha çok verim elde edilir. Salata ve garnitür malzemesi olarak kullanılır.

Askır Şalgam

Kırmızı renkli kabuk yapısı ile iştah artıran bu tür, iç yapısı beyazdır. Yuvarlak ve 150-200 gr ağırlığa sahiptir. Baharlı tadı ile yemeklerin yanında severek tüketilen bir tür olan bu şalgam çeşidi, içinde boşluk bulundurmayan sert bir yapıya sahiptir.

Bikores Şalgam

En ilginç şalgam türüdür. Rengi bordo olan bu şalgamın yapraklarının bir kısmı da bordodur. Diğer şalgamlardan ayrı bir lezzete sahip olup acısı yok denecek kadar azdır. Yumuşamaz ve iç boşluğu olmayan bikores şalgamının iç kısmının rengi de bordodur.

Fındık Şalgam

Manavlar tarafından fındık turp olarak isimlendirilir. Her bir turp ağırlığı 40-50 gr civarında olan bu tür, yüzeyi şeker kırmızısı, içi beyaz ve kırmızı karışımıdır. Bir şalgam ocağında 8-10 tane kök turp yetişebilir. Turplar birbirlerine büyüme aşamasında bağlıdır. Olgunluğa eriştikten sonra birbirinden tamamen ayrılır ve sadece çürümüş çiller ile birbirine bağlıdır.

Polybra (Hayvan Yemi İçin) Şalgam

Bu şalgam türü büyük ve küçükbaş hayvanlar tarafından iştahla tüketilir. Şalgamın hayvan tarafından sindirilmesi kolay olur. Hayvan yeminde asıl yemden sonra ikinci yem olarak takviye amaçlı verilir. Bu ürün bakımı yapılarak üretildiğinde 8-10 ton arasında dekardan ürün alınabilir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmeye uygundur. Ekimden 2-3 ay sonra hasat edilebilir. Bu çeşitte hacmin yüzde 55'i yaprak, yüzde 45'i kökten meydana gelir. Ekim için şalgamın tohumu kullanılır.

Her şalgam çeşidinin farklı mineral ve vitamin düzeyine sahip olması, vücudumuzun hazımsızlık, halsizlik, yağ yakımı ve elektrolit dengesinin ayarlanmasında büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beykan

11 Temmuz 2024 Perşembe

ޞalgam suyu yapımında en çok hangi tür kullanılır ve neden tercih edilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞalgam suyu yapımında en çok tercih edilen tür siyah havuçtur, Beykan. Siyah havuç, özellikle renk ve lezzet açısından öne çıkar. Antosiyanin içeriği nedeniyle koyu bir renk verir ve bu da şalgam suyunun karakteristik görünümünü sağlar. Ayrıca, siyah havuçun tadı daha yoğun ve zengin olduğu için şalgam suyuna özel bir lezzet katar. Bu nedenle, şalgam suyu yapımında siyah havuç yaygın olarak kullanılır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam Sulu Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Sulu Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Şalgam Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Şalgamlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayhoş Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Mayhoş Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri