Şalgam
Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde olan ve kökleri ise torağın altına kalan bir çeşit sebze türüdür. Şalgam günümüzde hem insanlar için hem de hayvanlar için tüketilen bir çeşit sebze niteliğindedir. Toprağın üst kısmında yaprakları bulunur ve bu yaprakları uzun ve geniştir. Şalgamın asıl yenilen sebze kısmı toprağın alt tarafında geniş ve büyük bir şekilde set bir yapıya sahip ve üzerini örten sert kabukları ile bulunmaktadır.
Şalgam bitkisinin yaprağı koyu yeşil ve yeşil renklerde olurken kökü beyaz, kırmızı, mor ve yeşil gibi renk tonlarında olabilir. Şalgam bitkisi şalgam tohumunun toprak altına ekilmesiyle olur ve bunun yanı sıra suyu çok seven bir bitki türü olduğundan özellikle yaz aylarında bol miktarda ve düzenli bir şekilde sulanması gerekmektedir. Şalgam sebzesi bu sebepten dolayı bol su içerir ve ekşi ve acı karışımı bir tada sahiptir. İnsanlar için tüketilen şalgam bitkisi yemeklerde, çorba çeşitlerinde, değişik sosların yapımında, turşuların suyunu oluşturmada ve sıkılıp mayalanarak şalgam suyunun elde edilmesi ile kullanılmaktadır. Tüm bu kullanış biçimlerinin yanı sıra içermiş olduğu zengin miktardaki besin değerleri ile insan sağlığı için oldukça önemli bir sebze olma niteliğindedir. Şalgam sebzesi, kalori, vitamin değerleri, zengin oranda lif, karbonhidrat, demir, sodyum, protein, kalsiyum ve sodyum gibi insan sağlığı için gerekli olan besin değerlerini içermektedir. İçermiş olduğu bu besin değerlerinin sayesinde insan sağlığı için birçok fayda verici özellikleri vardır.
Şalgam bitkisinin insan sağlığı için vermiş olduğu faydaları beraber inceleyelim;
Şalgam sebzesinin vermiş olduğu faydalar- İçermiş olduğu zengin besin değerleri sayesinde sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmede oldukça etkilidir,
- Vücutta bulunan toksinleri atar ve bağırsak ve midenin daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar,
- Kalp ve sinir damarlarını yumuşatarak daha sağlıklı bir şekilde çalışmasında etkin bir rol oynar,
- İçerdiği besin değerleri sayesinde iştah açıcı bir özelliğe sahiptir ve kilo almak isteyenler için çok fayda verici özelliği bulunur,
- Bağışıklık sistemini güçlendirip, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu daha dirençli ve kuvvetli bir hale getirir,
- Bağırsakları ve bağırsak yollarını temizleyerek kabızlık gibi sorunlara karşı daha faydalı sonuçlar verir,
- Şeker hastalığı gibi riskli hastalıklara karşı oldukça faydalı sonuçlar vermektedir,
- Kolesterol oranını düzenlediği için kolesterol hastaları için bol miktarda tüketilmesi faydalıdır,
- Yüksek oranda besin değerleri içerdiği için stres ve sinir gibi durumlarda oldukça faydalı özellikler vermede etkin bir rol oynar,
- Kemik ve kasların daha güçlü olmasına oldukça fayda verici özelliği bulunur ve ayrıca diş ve diş eti sağlığında fayda verici bir sebze olma özelliğindedir,
- Tansiyon sorunu olan kişiler için faydalı olmaktadır özellikle düşük tansiyonu yükseltmede etkin bir rol oynar,
- Böbrekleri temizlemede faydalıdır ve böbrek taşı ve böbrek kumu dökmede oldukça önemli bir besin değeridir,
- Apse, dolama, kan çıbanı, donma ve ergenlikte oluşan sivilceler de tedavi edici bir özelliği bulunmaktadır,
- Boğaz iltihabı tedavisinde fayda verici özelliği vardır ve bunun yanı sıra egzama hastalığında önemli bir rol oynamaktadır
Şalgamı hem yemek ve salatalarda kullanabilirken hem de suyunu içerek bu faydaların hepsini vermektedir. Ancak her şeyin fazlası zarar kaidesi şalgam sebzesi içinde geçerli olmaktadır. Bazı hastalıkları tetiklediği için ve bazı sebeplerde dolayı şalgam sebzesi ve suyu bazı insanlar için zarar verici özelliği vardır.
Şalgamın vermiş olduğu zararlar- İçerdiği bazı besin değerlerinden dolayı hamile bayanların tüketmesi sağlık açısından zarar verebilir,
- İçerdiği yüksek oranda tuz ile yüksek tansiyon olmasına sebep verebilir,
- Tansiyon yükseltici özelliği olduğundan kalp ve sinir damarlarına zarar verebilir,
- İştah açıcı özelliği olduğundan kilo vermek isteyen insanlar için zarar verici özellikte olabilir.
19.01.2024 01:11:07
Şalgam ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|