Şalgam Turşusu
Şalgam turşusu, Şalgam kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerin içerisinde en önemlilerinden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde A, B, C Vitaminleri bulunan şalgam mineraller açısından da oldukça zengindir. Şalgam Demi, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Şalgam çiğ olarak tükete bildiğimiz gibi Şalgam turşusu ve şalgam suyu olarak da tüketebiliriz.
Şalgam suyunu hemen hemen herkes bilir ve birçoğumuzda tüketiriz Fakat Şalgam Turşusunu birçok kişi bilmediği gibi birçoğu duymuş fakat tadına bile bakmamıştır. Şalgam turşusunu tüketmeyen kişiler hem lezzet açısından hem de vitamin açısından çok şey kaybetmektedirler. Şalgam turşusu geleneksel yiyeceklerimiz arasında yer almaktadır. Şalgamın ana vatanı Akdeniz'dir ve bu bölgede Şalgam suyu ve şalgam turşusu bol miktarda Üretilip yurt içi ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Şalgam turşusu Birçok hastalığın düşmanı sayılan bir besindir. Örneğin sedef hastalığı, saç dökülmesi, egzama ve karaciğer hastalıklarının oluşumunu önler ve tedavisinde de yardımcı olur. Üstelik kansızlığı önler sindirimi kolaylaştırıp bağırsakları güçlendirir. Kansızlık ve demir eksikliği olan kişilerin bol miktarda şalgam turşusu ve şalgam suyu tüketmelerinde yarar vardır. Az tuzla hazırlanmış şalgam turşusu tansiyon hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Faydaları saymakla bitmeyen şalgam turşusunu dilerseniz evde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Hem kullanılan malzemelerden emin olup hem de hijyenik bir şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz.
Bunun için çok fazla bir uğraş ve zaman harcamanıza da gerek yoktur. Önemli olan sadece tarife uymanızdır.
Şalgam turşusu için gerekli malzemeler- 1 kilo şalgam,
- 5-6 diş sarımsak,
- 3 çay bardağı sirke,
- 1 Yemek kaşığı toz şeker,
- 1 yemek kaşığı tuz,
- Yeterince su,
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu,
- 1 yemek kaşığı bulgur ve 5-6 adet nohut turşunun mayalanması ve lezzet vermesi için,
- Cam kavanoz,
Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle pazardan en dirisini ve tazesini seçtiğimiz şalgamların sap kısımlarını kesip bir güzel yıkıyoruz. Ardından düdüklü tencereye koyduğumuz şalgamların üzerini bir yemek kaşığı şeker, bir çay bardağı sirke, 3 diş sarımsak ve şalgamlar kapanıncaya kadar suyu ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişirdiğimiz şalgamları sudan çıkartıp elimizi yakmayacak kadar soğuyunca kabuklarını soyup dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Daha sonra cam bir kavanozun en altına bir yemek kaşığı bulgur ve beş altı adet nohudu koyup üzerine doğradığımız şalgamları kavanoza dolduruyoruz. Ardından haşlama suyuna 2 çay bardağı sirke, tuz, limon tuzunu ve 3 diş sarımsağı karıştırıp kavanoza dolduruyoruz. Suyun tadına bakıp damak zevkinize göre tuz ilave edebilirsiniz. Suyun şalgamların üzerine çıkmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra cam kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buz dolabında muhafaza edebilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra şalgam turşunuzu tüketebilirsiniz. Hazırladığınız şalgam turşusunu yemeklerin yanında tüketebileceğiniz gibi mezelerde ve salatalarda da kullanabilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
20.01.2024 19:46:02
Şalgam Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Şalgam Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|