Şalgam Turşusu

Şalgam turşusu, Şalgam kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerin içerisinde en önemlilerinden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde A, B, C Vitaminleri bulunan şalgam mineraller açısından da oldukça zengindir. Şalgam Demi, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Şalgam çiğ olarak tükete bildiğimiz gibi Şalgam turşusu ve şalgam suyu olarak da tüketebiliriz.
Şalgam suyunu hemen hemen herkes bilir ve birçoğumuzda tüketiriz Fakat Şalgam Turşusunu birçok kişi bilmediği gibi birçoğu duymuş fakat tadına bile bakmamıştır. Şalgam turşusunu tüketmeyen kişiler hem lezzet açısından hem de vitamin açısından çok şey kaybetmektedirler. Şalgam turşusu geleneksel yiyeceklerimiz arasında yer almaktadır. Şalgamın ana vatanı Akdeniz'dir ve bu bölgede Şalgam suyu ve şalgam turşusu bol miktarda Üretilip yurt içi ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Şalgam turşusu Birçok hastalığın düşmanı sayılan bir besindir. Örneğin sedef hastalığı, saç dökülmesi, egzama ve karaciğer hastalıklarının oluşumunu önler ve tedavisinde de yardımcı olur. Üstelik kansızlığı önler sindirimi kolaylaştırıp bağırsakları güçlendirir. Kansızlık ve demir eksikliği olan kişilerin bol miktarda şalgam turşusu ve şalgam suyu tüketmelerinde yarar vardır. Az tuzla hazırlanmış şalgam turşusu tansiyon hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Faydaları saymakla bitmeyen şalgam turşusunu dilerseniz evde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Hem kullanılan malzemelerden emin olup hem de hijyenik bir şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz.
Bunun için çok fazla bir uğraş ve zaman harcamanıza da gerek yoktur. Önemli olan sadece tarife uymanızdır.

Şalgam turşusu için gerekli malzemeler

  • 1 kilo şalgam,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 3 çay bardağı sirke,
  • 1 Yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 yemek kaşığı tuz,
  • Yeterince su,
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 1 yemek kaşığı bulgur ve 5-6 adet nohut turşunun mayalanması ve lezzet vermesi için,
  • Cam kavanoz,

Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle pazardan en dirisini ve tazesini seçtiğimiz şalgamların sap kısımlarını kesip bir güzel yıkıyoruz. Ardından düdüklü tencereye koyduğumuz şalgamların üzerini bir yemek kaşığı şeker, bir çay bardağı sirke, 3 diş sarımsak ve şalgamlar kapanıncaya kadar suyu ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişirdiğimiz şalgamları sudan çıkartıp elimizi yakmayacak kadar soğuyunca kabuklarını soyup dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Daha sonra cam bir kavanozun en altına bir yemek kaşığı bulgur ve beş altı adet nohudu koyup üzerine doğradığımız şalgamları kavanoza dolduruyoruz. Ardından haşlama suyuna 2 çay bardağı sirke, tuz, limon tuzunu ve 3 diş sarımsağı karıştırıp kavanoza dolduruyoruz. Suyun tadına bakıp damak zevkinize göre tuz ilave edebilirsiniz. Suyun şalgamların üzerine çıkmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra cam kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buz dolabında muhafaza edebilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra şalgam turşunuzu tüketebilirsiniz. Hazırladığınız şalgam turşusunu yemeklerin yanında tüketebileceğiniz gibi mezelerde ve salatalarda da kullanabilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
20.01.2024 19:46:02
Şalgam Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şalgam Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şalgam Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi

Diyette şalgam suyu içilir mi, sağlık açısından faydalı ve kilo vermek için oldukça etkilidir. Şalgam acı ve güzel tadının bilinmesinin yanı sıra metabolizma...
Devamını Oku

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları

Acılı şalgam suyunun faydaları, Mor havuçtan ve kırmızı şalgamın kökünden yapılan şalgam suyunun birçok faydası vardır. Şalgam suyu ihtiyaca göre hem acılı o...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Kısır

Şalgam Sulu Kısır, kısır hemen her evde severek tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kısır çoğunlukla aynı tarif kullanılarak yapılmaktadır. Özellikle...
Devamını Oku

Şalgam Bitkisi

Şalgam Bitkisi, Şalgam turpgiller familyasında kök ve yaprakları sebze olarak yenen bir bitkidir. Şalgam bitkisi ülkemizde hayvanlar ve insanlar için ye...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam Turpu, Şalgam, turpgiller ailesinin bir parçası olup, 15-20 cm boyları olan ve ülkemizde yetiştirilebilen bir sebzedir. Şalgam, ilk yılında kökle...
Devamını Oku

Acılı Şalgam

Acılı şalgam, ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonra da dünyaya yayılmıştır. Şalgam suyu, Güney Doğ...
Devamını Oku

Şalgam Havucu

Şalgam havucu, yani siyah havuç olarak bilinir. Siyah havuçtan şalgam suyu yapılır. Ereğli ilimizde yetişen siyah havuç gıda, kozmetik ve doğal gıda boy...
Devamını Oku

Gebelikte Şalgam Suyu

Gebelikte Şalgam Suyu, Şalgam suyu Adana yöresinde oldukça fazla tüketilen havuçtan üretilen bir içecektir. Şalgam suyunun çok fazla faydası olması dolayısıy...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zayıflatırmı

Şalgam suyu zayıflatır mı, Şalgam bitkisi turpgiller arasında yer alırken; kökünden şalgamın suyu elde edilir. Ayrıca şalgamın salatası ve turşusu yapılmakta...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam suyu tansiyon, Şalgam suyu, şalgam sebzesinin kökünün sıkılarak suyunun çıkarılması ile elde edilen bir içecek türüdür. Şalgam suyu yapılır iken içeri...
Devamını Oku

Şalgam Çeşitleri

Şalgam Çeşitleri, Şalgam lahanagiller familyasından olan kök kısımlarına turp denilen, tohumları ayrıca değerlendirilen baharlı bir sebzedir. Şalgam çeş...
Devamını Oku

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar

Şalgam lekesi nasıl çıkar, bayanların korkusu haline gelen bu leke güzel bir akşam yemeği ziyafetinde, masaya veya üzerinize dökülmüş olması gözünüzü korkutm...
Devamını Oku

Şalgamlı Buğday Salatası

Şalgamlı buğday salatası; sık yapılmayan fakat sıkça sofralarda yer alması gereken bir salata çeşididir. İnsan sağlığına faydalı olan birçok malzemeyi i...
Devamını Oku

Şalgam Yaprağı

Şalgam yaprağı, Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisinin birçok faydası vardır. Şalgam bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle bu bitki seb...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zararları

Şalgam suyu zararları, Şalgam suyu, şalgamdan elde edilen içecektir. Tadı tuzlu, ekşi ve acıdır. Genelde kış aylarında tüketilir. Kışın yakalanılan grip gibi...
Devamını Oku

Şalgam

Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde olan ve kökleri ise torağın altına kalan bir çeşit sebze türüdür. Şalgam günümüzde ...
Devamını Oku

Kırmızı Şalgam

Kırmızı Şalgam: Şalgam, acı ve ekşi tatlı kök sebzedir. Şalgamın kökü ve yaprakları besin değeri bakımından oldukça zengindir. Şalgam bolca tüketilen bir içe...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Bulgur Salatası

Şalgam Sulu Bulgur Salatası; Oldukça farklı ve lezzetli olan bu salata tarifimi beğeneceğinizden eminim. Zaten en zevkli ve göz alıcı tarafı bulgurun şalgam ...
Devamını Oku

Şalgam Kökü

Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olar...
Devamını Oku

Şalgam Otu

Şalgam Otu, Şalgam otu veya diğer adı yemlik koza olarak bilinen bakanlık tarafından da üretimi desteklenen bir bitkidir. Ülkemizde bazı bölgeler de yeni, ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi
Şalgam Turşusu
Acılı Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam Sulu Kısır
Şalgam Bitkisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024