Şalgam Bitkisi

Şalgam Bitkisi, Şalgam turpgiller familyasında kök ve yaprakları sebze olarak yenen bir bitkidir. Şalgam bitkisi ülkemizde hayvanlar ve insanlar için yetiştirilmektedir. Şalgamın içi sert olanlar hayvanlar içindir. İnsanların yediği şalgam ise içi sulu, gevrek, acımsı, tatlımsı olanıdır. Şalgam Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmektedir.
Adana, Osmaniye, Mersin yörelerinde şalgam suyu elde etmek için üretilmektedir.

Şalgamın bitkisinin faydaları nelerdir?

  • Şalgam bitkisi yüksek besin değerleri içermektedir.
  • Şalgam mide rahatsızlıklarında, romatizma, siyatik ağrılarında faydalı bitkidir.
  • Şalgam içerisinde bulunan yüksek potasyum içerdiği için yüksek tansiyon düşürmektedir.
  • Şalgam böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.
  • Öksürük, akciğeri ve bronşları temizler, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
  • Çeşitli zehirlenmelere karşı şalgam tohumu faydalıdır.
  • Şalgam diyabet hastalarında susuzluğu giderir, vücudu rahatlatır.
  • Şalgamda bulunan lif zayıflamaya yardımcı olur.
Şalgamın iklim isteği: Şalgam serin ve ılık mevsimlerde yetişmektedir. Şalgam soğuklara karşı dayanıklı bir bitki olduğu için ülkemiz her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Şalgam bitkisi kuraklığı sevmez, sıcaktan hoşlanmaz. Şalgam büyüme dönemindeyken yüksek oranda sıcaklık verimi düşürür, bitki içerisinde koflaşma ya ve odunlaşma ya neden olur.

Şalgamın toprak isteği: Şalgam bitkisi her tip topraklarda yetişmektedir.
Toprak seçiminde pek seçici olmaz. Şalgam bitkisinden iyi bir ürün elde etmek için derin, su geçirgen, kumlu, killi ve organik yönden zengin topraklara dikilmelidir. Çok ağır ve Çok hafif topraklarda istenilen ürün elde edilemez.

Şalgam bitkisinin yetiştiriciliği: Şalgam bitkisi tohumdan yetiştirilir. Ilık serin havayı sevdiği için ılık iklimle geçen bölgelerde mart- nisan aylarında tohumlar dikilmektedir. Sıcak gecen bölgelerde ise Ağustos-Eylül aylarında tohum dikimi yapılır. Tohumların iyi şekilde çimlenmesi için toprağın dikimden önce iyi hazırlanması gerekir.

Toprak hazırlığında hayvan gübresi kullanmakta fayda vardır. Dekar başına 4-5 ton hayvan gübresi, 13-15 kg azot, 10 kg fosfor, 25-30 kg potasyum, 10-15 kg kalsiyum verilmesi gereklidir. Şalgam tohumu tavlı toprağa dikim yapılmalıdır. Toprak tavında değilse ekimden bir hafta sonra sulaması yapılır. Sulama işlemi yağmurlama sistemi ile yapılması gerekiyor.

Şalgam bitkisinin tohumu ekildikten 8-10 gün içerisinde çimlenmeye başlar 4 hafta sonra da seyreltme dip temizliği ve dolgusu yapılır. Şalgam bitkisinin dip çapalamasını hasat zamanına kadar 3 defa yapılması gerekiyor. Şalgamların hasat zamanı geciktirildiğinde ii keçeleşme ve odunlaşma olarak Pazar değerinde düşüklük gösterir. Şalgam bitkisinin toprak bakımı ve fide bakımları yetiştirme koşullarına göre değişir.
20.01.2024 11:50:50
Şalgam Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şalgam Bitkisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şalgam Bitkisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi

Diyette şalgam suyu içilir mi, sağlık açısından faydalı ve kilo vermek için oldukça etkilidir. Şalgam acı ve güzel tadının bilinmesinin yanı sıra metabolizma...
Devamını Oku

Şalgam Turşusu

Şalgam turşusu, Şalgam kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerin içerisinde en önemlilerinden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir ...
Devamını Oku

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları

Acılı şalgam suyunun faydaları, Mor havuçtan ve kırmızı şalgamın kökünden yapılan şalgam suyunun birçok faydası vardır. Şalgam suyu ihtiyaca göre hem acılı o...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Kısır

Şalgam Sulu Kısır, kısır hemen her evde severek tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kısır çoğunlukla aynı tarif kullanılarak yapılmaktadır. Özellikle...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam Turpu, Şalgam, turpgiller ailesinin bir parçası olup, 15-20 cm boyları olan ve ülkemizde yetiştirilebilen bir sebzedir. Şalgam, ilk yılında kökle...
Devamını Oku

Acılı Şalgam

Acılı şalgam, ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonra da dünyaya yayılmıştır. Şalgam suyu, Güney Doğ...
Devamını Oku

Şalgam Havucu

Şalgam havucu, yani siyah havuç olarak bilinir. Siyah havuçtan şalgam suyu yapılır. Ereğli ilimizde yetişen siyah havuç gıda, kozmetik ve doğal gıda boy...
Devamını Oku

Gebelikte Şalgam Suyu

Gebelikte Şalgam Suyu, Şalgam suyu Adana yöresinde oldukça fazla tüketilen havuçtan üretilen bir içecektir. Şalgam suyunun çok fazla faydası olması dolayısıy...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zayıflatırmı

Şalgam suyu zayıflatır mı, Şalgam bitkisi turpgiller arasında yer alırken; kökünden şalgamın suyu elde edilir. Ayrıca şalgamın salatası ve turşusu yapılmakta...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam suyu tansiyon, Şalgam suyu, şalgam sebzesinin kökünün sıkılarak suyunun çıkarılması ile elde edilen bir içecek türüdür. Şalgam suyu yapılır iken içeri...
Devamını Oku

Şalgam Çeşitleri

Şalgam Çeşitleri, Şalgam lahanagiller familyasından olan kök kısımlarına turp denilen, tohumları ayrıca değerlendirilen baharlı bir sebzedir. Şalgam çeş...
Devamını Oku

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar

Şalgam lekesi nasıl çıkar, bayanların korkusu haline gelen bu leke güzel bir akşam yemeği ziyafetinde, masaya veya üzerinize dökülmüş olması gözünüzü korkutm...
Devamını Oku

Şalgamlı Buğday Salatası

Şalgamlı buğday salatası; sık yapılmayan fakat sıkça sofralarda yer alması gereken bir salata çeşididir. İnsan sağlığına faydalı olan birçok malzemeyi i...
Devamını Oku

Şalgam Yaprağı

Şalgam yaprağı, Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisinin birçok faydası vardır. Şalgam bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle bu bitki seb...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zararları

Şalgam suyu zararları, Şalgam suyu, şalgamdan elde edilen içecektir. Tadı tuzlu, ekşi ve acıdır. Genelde kış aylarında tüketilir. Kışın yakalanılan grip gibi...
Devamını Oku

Şalgam

Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde olan ve kökleri ise torağın altına kalan bir çeşit sebze türüdür. Şalgam günümüzde ...
Devamını Oku

Kırmızı Şalgam

Kırmızı Şalgam: Şalgam, acı ve ekşi tatlı kök sebzedir. Şalgamın kökü ve yaprakları besin değeri bakımından oldukça zengindir. Şalgam bolca tüketilen bir içe...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Bulgur Salatası

Şalgam Sulu Bulgur Salatası; Oldukça farklı ve lezzetli olan bu salata tarifimi beğeneceğinizden eminim. Zaten en zevkli ve göz alıcı tarafı bulgurun şalgam ...
Devamını Oku

Şalgam Kökü

Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olar...
Devamını Oku

Şalgam Otu

Şalgam Otu, Şalgam otu veya diğer adı yemlik koza olarak bilinen bakanlık tarafından da üretimi desteklenen bir bitkidir. Ülkemizde bazı bölgeler de yeni, ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi
Şalgam Turşusu
Acılı Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam Sulu Kısır
Şalgam Bitkisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024