Şalgam Yaprağı
Şalgam yaprağı, Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisinin birçok faydası vardır. Şalgam bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle bu bitki sebze olarak tüketilmekle beraber yem fabrikalarında hayvanlar için yem ham maddesi olarak da kullanılır. Daha sık olarak şalgam suyu olarak tüketildiği bilinmektedir. Şalgam bitkisi birçok hastalığa karşı da şifa kaynağıdır.
Kolay yetiştirilebilmesi özelliği ile ülkemizin bazı bölgelerinde geçim kaynağı olarak ekilmektedir. Çoğunlukla ekim yapıldıktan üç veya dört ay sonra ürün hasat edilir. Yaygın olarak kullanılan şalgamın yaprağının da birçok faydası vardır. Bu bitkinin yaprağının şekli ise yuvarlağımsı yeşil renkli yaprağın kenarları düz ya da dişlidir. Ayrıca birçok şekilde tüketilen şalgam yaprağını özellikle bazı çorbalara katarak içerisindeki vitaminden faydalanılır ya da salatalar da farklı bir tat kattığı için tercih edilir. Bazı yemek tariflerinin de içine katılarak yapılan yemeğe kendine özgü bir lezzet katar. Şalgam yaprağını kullanmadan önce mutlaka birkaç defa bol su ile yıkayıp güzelce temizledikten sonra tüketmeliyiz. Şalgam yaprağı vitamin bakımından da çok zengindir, içerisinde bol miktarda A vitamini, D vitamini, C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir içerir. Ayrıca kalorisiz bir besin olması nedeni ile zayıflamak isteyenler rahatlıkla diyetlerinde kullanabilir. Şalgam yaprağını bizlerde evlerimizden hiç eksik etmeyelim. Sağlıklı bir hayat için doğal beslenelim ve tabiatta bulunan şifalı bitkileri sofralarımızın baş tacı yapalım.
Şalgam yaprağının faydaları nelerdir?- Haftanın belirli günlerinde şalgam yaprağı tüketilmesi halinde vücudun hastalıklara karşı direncini artırarak halsizliği giderir.
- Şalgamın içinde bol miktarda kalsiyum bulunduğundan dolayı birçok kemik hastalığına iyi gelir. Özellikle çocukların kemiklerinin yapısına katkı sağlar. Gelişim sürecinde çocukların büyümesinde olumlu etkiler yaratır. Doğal olması nedeniyle hiçbir yan etkisi olmaz.
- Annelerin sütünü artırdığı da bilinmektedir. Bu sebeple emziren annelerin haftada en az üç kez şalgam yaprağı tüketmesi halinde sütünde önemli miktarda artış olduğu gözlenir.
- İdrar söktürücü yönü ile idrar yollarındaki birçok enfeksiyona iyi gelir. Ayrıca böbrek taşının düşürülmesine yardımcı olarak böbrek sancısının azalmasını sağlar
- Ayrıca lifli yapısı sebebiyle kabızlığı giderir. Sık tüketilmesi halinde ödem atar ve şişlik gibi olumsuz gelişme olmasını engeller.
- Boğazı yumuşatarak boğaz da bulunan iltihapların atılmasına yardımcı olur. Gribal enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasını kuvvetlendirir.
- Yapısında bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, kötü oluşumlar ile vücudun savaşmasına destek olur.
- Ayrıca sindirim sistemi için çok önemlidir ve hazmı kolaylaştırır.
- Şalgam yaprağı bağışıklık sistemini desteklediğinden dolayı kilo vermek için yardımcı gıda olarak kullanılır. Vücudun direncini artırmak için kullanıldığı taktirde zayıflatma etkisi ortaya çıkar. Şalgamın stres giderici özelliğinden dolayı sakinleştirici olarak kullanılır.
- Şalgam yaprağını kilo verdirme özelliği sebebiyle kullanıldığında kabızlık gibi problemlerin giderilmesinde katkı sağlar. Böylelikle vücudun hızlı çalışmasını sağlarken; kabızlığın verdiği olumsuzlukların giderilmesini destekler.
- Şalgam yaprağı karaciğer gibi problemlere oldukça iyi gelir. Kadınlarda menopoz dönemlerinde bulunan şişlik gibi sorunları giderir. Böylece daha zayıf görünmelerine yardımcı olur.
- Kolesterolü dengede sağlanması ile kullanıldığı takdirde rahatlamalar gözlenerek; yaprağı sayesinde faydalarından yararlanılır.
20.01.2024 03:43:17
Şalgam Yaprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Şalgam Yaprağı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|