Şalgam Otu

Şalgam Otu, Şalgam otu veya diğer adı yemlik koza olarak bilinen bakanlık tarafından da üretimi desteklenen bir bitkidir. Ülkemizde bazı bölgeler de yeni, yeni üretimi yapılan şalgam otunun hayvancılık sektöründe hayvan kaba yem ihtiyacını karşılamak amaçlı alternatif bir bitki olarak yerini aldı. Yem bitkisi olarak yem grubuna giren şalgam otu 7-8 aylık yetiştirme süresi ile protein bakımından da iyi olan ve tek yıllık bitki gurubuna dahil oldu.
Kokusuz olan şalgam otu hayvanlar tarafından da sevilerek tüketilmektedir. Şalgam otunun diğer bir özelliği ise bakımının kolay ve işçiliğinin az olmasıdır. Kış aylarına dayanıklı olan şalgam otu hayvanlarda süt verimini de ve sütün kalitesini arttırdığı da bilinen özelliklerindendir. Şalgam otu sulu bölgelerde dekar başına 15 ton ürün vermektedir. Büyük baş ve küçük baş hayvanların severek yediği bir bitki olmuştur. Şalgam otu kışlık ve yazlık olarak üretimi yapılmaktadır ürün eksi 15 dereceye kadar dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Bunların yanı sıra şalgam otu hayvanlarda süt verimini artırıyor hayvanlarda ishal ve ayak hastalıklarında önemli düşüşler görüldüğü biliniyor. Diğer yem bitkilerine nazaran daha verimli ve az maliyetli bir yem bitkisi olduğu da bilinmektedir.

Şalgam Otu Ekim Zamanı


Şalgam otu Marmara, Ege, Trakya, İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

İç Anadolu'da; Ağustos sonu ile ekim sonuna kadar ekilmektedir.

Trakya'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Marmara'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Ege'de; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Güney Doğu Anadolu'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Karadeniz'de; 15 eylül ve 20 ekim arasında ekim yapılmaktadır. Karadeniz'in iç kesimlerinde ise 20 Eylül ve 20 Ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Şalgam otunun tohumun istenen derinliğe düşmesi için toprağın pulluk ile sürülerek 8-10 cm olması sağlanmalıdır.

Şalgam Otu Ekim Şekli


Şalgam otu ekim aynı yonca ekimine benzemektedir. Şalgam otu Ağustos sonu ve Ekim ayı sonuna kadar yapılmaktadır. Ekim işleminden sonra toprak sürülerek sıkıştırılmalıdır. Şalgam otu tavlı toprak sevmektedir. Şalgam otu toprak analizinden sonra gerek duyulur ise fosfor ve potasyum verilmelidir. Son olarak toprak tahlili yapılarak tahlil sonucuna göre kompoze gübrelerden verilmelidir. Şubat ayı sonunda amonyum sülfat verilmelidir.
22.01.2024 01:04:46
Şalgam Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şalgam Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şalgam Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi

Diyette şalgam suyu içilir mi, sağlık açısından faydalı ve kilo vermek için oldukça etkilidir. Şalgam acı ve güzel tadının bilinmesinin yanı sıra metabolizma...
Devamını Oku

Şalgam Turşusu

Şalgam turşusu, Şalgam kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerin içerisinde en önemlilerinden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir ...
Devamını Oku

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları

Acılı şalgam suyunun faydaları, Mor havuçtan ve kırmızı şalgamın kökünden yapılan şalgam suyunun birçok faydası vardır. Şalgam suyu ihtiyaca göre hem acılı o...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Kısır

Şalgam Sulu Kısır, kısır hemen her evde severek tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kısır çoğunlukla aynı tarif kullanılarak yapılmaktadır. Özellikle...
Devamını Oku

Şalgam Bitkisi

Şalgam Bitkisi, Şalgam turpgiller familyasında kök ve yaprakları sebze olarak yenen bir bitkidir. Şalgam bitkisi ülkemizde hayvanlar ve insanlar için ye...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam Turpu, Şalgam, turpgiller ailesinin bir parçası olup, 15-20 cm boyları olan ve ülkemizde yetiştirilebilen bir sebzedir. Şalgam, ilk yılında kökle...
Devamını Oku

Acılı Şalgam

Acılı şalgam, ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonra da dünyaya yayılmıştır. Şalgam suyu, Güney Doğ...
Devamını Oku

Şalgam Havucu

Şalgam havucu, yani siyah havuç olarak bilinir. Siyah havuçtan şalgam suyu yapılır. Ereğli ilimizde yetişen siyah havuç gıda, kozmetik ve doğal gıda boy...
Devamını Oku

Gebelikte Şalgam Suyu

Gebelikte Şalgam Suyu, Şalgam suyu Adana yöresinde oldukça fazla tüketilen havuçtan üretilen bir içecektir. Şalgam suyunun çok fazla faydası olması dolayısıy...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zayıflatırmı

Şalgam suyu zayıflatır mı, Şalgam bitkisi turpgiller arasında yer alırken; kökünden şalgamın suyu elde edilir. Ayrıca şalgamın salatası ve turşusu yapılmakta...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam suyu tansiyon, Şalgam suyu, şalgam sebzesinin kökünün sıkılarak suyunun çıkarılması ile elde edilen bir içecek türüdür. Şalgam suyu yapılır iken içeri...
Devamını Oku

Şalgam Çeşitleri

Şalgam Çeşitleri, Şalgam lahanagiller familyasından olan kök kısımlarına turp denilen, tohumları ayrıca değerlendirilen baharlı bir sebzedir. Şalgam çeş...
Devamını Oku

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar

Şalgam lekesi nasıl çıkar, bayanların korkusu haline gelen bu leke güzel bir akşam yemeği ziyafetinde, masaya veya üzerinize dökülmüş olması gözünüzü korkutm...
Devamını Oku

Şalgamlı Buğday Salatası

Şalgamlı buğday salatası; sık yapılmayan fakat sıkça sofralarda yer alması gereken bir salata çeşididir. İnsan sağlığına faydalı olan birçok malzemeyi i...
Devamını Oku

Şalgam Yaprağı

Şalgam yaprağı, Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisinin birçok faydası vardır. Şalgam bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle bu bitki seb...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zararları

Şalgam suyu zararları, Şalgam suyu, şalgamdan elde edilen içecektir. Tadı tuzlu, ekşi ve acıdır. Genelde kış aylarında tüketilir. Kışın yakalanılan grip gibi...
Devamını Oku

Şalgam

Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde olan ve kökleri ise torağın altına kalan bir çeşit sebze türüdür. Şalgam günümüzde ...
Devamını Oku

Kırmızı Şalgam

Kırmızı Şalgam: Şalgam, acı ve ekşi tatlı kök sebzedir. Şalgamın kökü ve yaprakları besin değeri bakımından oldukça zengindir. Şalgam bolca tüketilen bir içe...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Bulgur Salatası

Şalgam Sulu Bulgur Salatası; Oldukça farklı ve lezzetli olan bu salata tarifimi beğeneceğinizden eminim. Zaten en zevkli ve göz alıcı tarafı bulgurun şalgam ...
Devamını Oku

Şalgam Kökü

Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olar...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi
Şalgam Turşusu
Acılı Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam Sulu Kısır
Şalgam Bitkisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024