Hayvan Şalgamı

Hayvan Şalgamı, Hayvan şalgamı hayvan yetiştiricilerinin ekip hasat yaptıkları kaba yem bitkisidir. Hayvan şalgamı süt üreticilerin tercih ettikleri en uygun ekimi yapılan bu bitkiyi hayvanlar kök kısmını kolaylıkla parçalayıp tüketebilmektedirler. Hayvan şalgamı sulamaya fazla ihtiyacı olmadan yetiştirilebilen hayvancılık yapanların umudu olmuştur.
Hayvan şalgamı Bakanlık tarafından desteklenen alternatif yem olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hayvan şalgamının maliyeti diğer yemlere oranla daha uygun maliyetle yetiştirebiliyor. Hayvan şalgamının silajı mısıra oranla daha kokusuz ve protein bakımında zengin bir bitki, hayvanlar tarafında da sevilerek tüketilen yemdir.

Hayvan şalgamının ekim zamanı: Hayvan şalgamı tek senelik kışlık bitkidir. Ülkemizde İç Anadolu'da yapılan ekim Ağustos sonu ve sonbaharda Ekimin 15 kadar yapılmaktadır.

Hayvan şalgamının toprak isteği: Hayvan şalgamının tohumunun ekiminden önce iyi bir verim elde etmek için mutlaka toprak analizi yapılmalıdır. Analiz sonucuna göre gerek duyulursa dikim yapılmadan önce dekara 10 kg potasyum, 10 kg fosfor verilir.

Hayvan şalgamının ekimi: En uygun ekim zamanı Ağustos sonu Ekimin ortasına kadardır. Bu dönemlerde tavlı toprağa ekilen tohumlar kış dönemine 10-15 yaprak açmış olur. Hayvan şalgamı soğuğa dayanıklıdır -15 dereceye kadar dayanabilir. Hayvan şalgamının ekimi yonca ekimi gibi yapılmaktadır. 30-35 cm sıra aralığı vererek serpme ile ekim yapılır ve tohum atıldıktan sonra tohumların üzerini örtmek amaçlı tırmıklama yapılmaktadır.

Hayvan şalgamı tohumu mibzerle 2 cm derinliğe ekilir. Dekara ekilecek tohum miktarı 1 kg'dır. Azot ihtiyacını karşılamak için dekara 15-20 kg azot ikiye bölünerek yarısı ekim öncesi diğer yarısını ise kıştan çıkmadan önce bitkinin sapa kalkma döneminden önce verilmektedir.

Hayvan şalgamının gübreleme işlemi: Ağustos sonu ve Eylülde yapılan tohum ekimiyle beraber 25 kg DAP gübresi verilir. Şubat ayında %21 Amonyum Sülfat, %21 AS gübresi, sapa kalkmadan önce dekara 5 kg kükürt verilmektedir.

Hayvan şalgamının sulama işlemi: Tohum ekimi yapıldıktan sonra çimlenmesi için üst toprağın nemli kalması amaçlı 3 hafta içerisinde sık sık sulama işlemi yapılmaktadır. Tohumlar ekimi yapıldıktan 5-6 gün içerisinde çimlenmeye başlamaktadır. Şalgam bitkisinin gelişmesinden sonra da sulama işlemi yapılmaktadır.

Hayvan şalgamının hasat: Tohum ekiminden sonra bitkinin gelişimine göre 3 ay sonra hasat yapılır. Kışın soğuğunda eksi 6-10 dereceye kadar bitki dayanıklıdır. Hasat el ile yapılmaktadır. Hasat yapılan bitki silaj olarak hazırlandığı gibi yeşil bitki olarak yaprakları ve kökleriyle beraber günlük 40 kg yedirilmektedir.

19.01.2024 16:01:10
Hayvan Şalgamı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hayvan Şalgamı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hayvan Şalgamı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi

Diyette şalgam suyu içilir mi, sağlık açısından faydalı ve kilo vermek için oldukça etkilidir. Şalgam acı ve güzel tadının bilinmesinin yanı sıra metabolizma...
Devamını Oku

Şalgam Turşusu

Şalgam turşusu, Şalgam kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerin içerisinde en önemlilerinden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir ...
Devamını Oku

Acılı Şalgam Suyunun Faydaları

Acılı şalgam suyunun faydaları, Mor havuçtan ve kırmızı şalgamın kökünden yapılan şalgam suyunun birçok faydası vardır. Şalgam suyu ihtiyaca göre hem acılı o...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Kısır

Şalgam Sulu Kısır, kısır hemen her evde severek tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kısır çoğunlukla aynı tarif kullanılarak yapılmaktadır. Özellikle...
Devamını Oku

Şalgam Bitkisi

Şalgam Bitkisi, Şalgam turpgiller familyasında kök ve yaprakları sebze olarak yenen bir bitkidir. Şalgam bitkisi ülkemizde hayvanlar ve insanlar için ye...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam Turpu, Şalgam, turpgiller ailesinin bir parçası olup, 15-20 cm boyları olan ve ülkemizde yetiştirilebilen bir sebzedir. Şalgam, ilk yılında kökle...
Devamını Oku

Acılı Şalgam

Acılı şalgam, ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonra da dünyaya yayılmıştır. Şalgam suyu, Güney Doğ...
Devamını Oku

Şalgam Havucu

Şalgam havucu, yani siyah havuç olarak bilinir. Siyah havuçtan şalgam suyu yapılır. Ereğli ilimizde yetişen siyah havuç gıda, kozmetik ve doğal gıda boy...
Devamını Oku

Gebelikte Şalgam Suyu

Gebelikte Şalgam Suyu, Şalgam suyu Adana yöresinde oldukça fazla tüketilen havuçtan üretilen bir içecektir. Şalgam suyunun çok fazla faydası olması dolayısıy...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zayıflatırmı

Şalgam suyu zayıflatır mı, Şalgam bitkisi turpgiller arasında yer alırken; kökünden şalgamın suyu elde edilir. Ayrıca şalgamın salatası ve turşusu yapılmakta...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam suyu tansiyon, Şalgam suyu, şalgam sebzesinin kökünün sıkılarak suyunun çıkarılması ile elde edilen bir içecek türüdür. Şalgam suyu yapılır iken içeri...
Devamını Oku

Şalgam Çeşitleri

Şalgam Çeşitleri, Şalgam lahanagiller familyasından olan kök kısımlarına turp denilen, tohumları ayrıca değerlendirilen baharlı bir sebzedir. Şalgam çeş...
Devamını Oku

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar

Şalgam lekesi nasıl çıkar, bayanların korkusu haline gelen bu leke güzel bir akşam yemeği ziyafetinde, masaya veya üzerinize dökülmüş olması gözünüzü korkutm...
Devamını Oku

Şalgamlı Buğday Salatası

Şalgamlı buğday salatası; sık yapılmayan fakat sıkça sofralarda yer alması gereken bir salata çeşididir. İnsan sağlığına faydalı olan birçok malzemeyi i...
Devamını Oku

Şalgam Yaprağı

Şalgam yaprağı, Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisinin birçok faydası vardır. Şalgam bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Genellikle bu bitki seb...
Devamını Oku

Şalgam Suyu Zararları

Şalgam suyu zararları, Şalgam suyu, şalgamdan elde edilen içecektir. Tadı tuzlu, ekşi ve acıdır. Genelde kış aylarında tüketilir. Kışın yakalanılan grip gibi...
Devamını Oku

Şalgam

Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde olan ve kökleri ise torağın altına kalan bir çeşit sebze türüdür. Şalgam günümüzde ...
Devamını Oku

Kırmızı Şalgam

Kırmızı Şalgam: Şalgam, acı ve ekşi tatlı kök sebzedir. Şalgamın kökü ve yaprakları besin değeri bakımından oldukça zengindir. Şalgam bolca tüketilen bir içe...
Devamını Oku

Şalgam Sulu Bulgur Salatası

Şalgam Sulu Bulgur Salatası; Oldukça farklı ve lezzetli olan bu salata tarifimi beğeneceğinizden eminim. Zaten en zevkli ve göz alıcı tarafı bulgurun şalgam ...
Devamını Oku

Şalgam Kökü

Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olar...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Diyette Şalgam Suyu İçilir Mi
Şalgam Turşusu
Acılı Şalgam Suyunun Faydaları
Şalgam Sulu Kısır
Şalgam Bitkisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024