Bulgurlar duru suda iyice yıkanır ve süzgeçte süzülür. Şalgam suyu bir miktar tuz ilave edilerek tencerede kaynatılır. Bulgurlar kaynayan şalgam suyuna ilave edilir ve şalgam suyunu çekene kadar iyice haşlanır. Şalgam suyunda da tuz bulunduğu için tuz ayarı iyi yapılmalıdır. Daha sonra bulgurların demlenmesi için yarım saat kadar bekletilir. Bulgurlar demlenirken diğer malzemeler hazırlanır. Mısırlar yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Havuç soyularak rendenin küçük tarafıyla rendelenir. Kornişon turşular küp-küp doğranır. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ayıklanarak ince ince kıyılır.
Tüm malzemeler salata kasesine alınarak iyice karıştırılır. Bulgurlar yeteri kadar soğuduktan sonra salata kasesine alınarak diğer malzemeler ile karıştırılır. Tercihe göre sumak da kullanılabilir. Küçük bir kâsede zeytinyağı ve limon suyu karıştırılarak salatanın üzerine gezdirilir ve sos iyice harmanlanır. Bulgurlu şalgam salatası soğuması için 1-2 saat kadar buzdolabında bekletilir. Servis tabağına alınarak soğuk olarak sunumu yapılır.