{ "title": "Şalgamlı Pilav", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/Salgamli-Pilav-87.jpg", "date": "20.01.2024 08:10:50", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Şalgamlı pilav: Şalgam acılı bir kök sebzesidir. Şalgam sağlık yönünden faydalıdır. Çok fazla tüketilmektedir. İçecek olarak şalgam suyu yapılır. Salatalarda, turşularda birçok yerde şalgam kullanılmaktadır. Acı ve vitaminli yönünden dolayı kışın soğuk algınlıklarına ve nezleye iyi gelmektedir. Çok fazla A vitamini içerir. A vitamini dışında, C, E, K vitamini, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir gibi minerallerde içermektedir. Şalgam kalp sağlığını korur. Damar sağlığına, kansere, cilt sağlığına iyi gelir. Kanseri önleyen birçok sebze vardır. Bunlardan birisi de şalgamdır. Antioksidanlar açısından zengindir. Şalgamın içinde bulunan maddeler tümörün büyümesini de engeller. Kolesterolü dengede tutar, kalp krizi riskini azaltır. B vitamini kalp, damar hastalıları için çok önemlidir. Şalgamda bu yönüyle zengindir. Şalgam, bağırsak hastalıklarına da iyi gelmektedir. İçerdiği bileşen ve elementler de sindirim sistemini korur. İçermiş olduğu kalsiyum demir sayesinde kemiklerin gelişiminde de etkilidir. Şalgam, diyet lifi içerir ve bu nedenden dolayı kolay kilo vermeye yardımcı olur. Kabızlık sorununu da ortadan kaldırır. Şalgam düzenli olarak kullanıldığı zaman, obezite sorununu ortadan kaldır, anemi hastalığına iyi gelir, böbrek taşının düşmesinde yardımcı olur, felç gibi hastalıları ortadan kaldırır, sivilcelere iyi gelir, kılcal damarları korur. Şalgamın zararı yoktur, çok fazla tüketildiğinde mide hastalığı olanlarda yanma rahatsızlık görülebilir. Mide hastalığı olan kişiler dikkat etmeleri gerekir.

Şalgamlı pilav tarifi malzemeleri
Şalgamlı pilav tarifi hazırlanış şekli: İlk olarak bir tavaya yağ konulur ve pirinçler kavrulur. Pirinçler kavrulunca şalgam suyu ve sıcak su ilave edilir. Tuz atılarak karıştırılır ve tavanın kapağı kapatılır. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Dereotu, maydanoz, yeşil soğan ince ince doğranır. Doğranmış yeşillikler ilave edilir ve karıştırılır. Şekil verilir ve servis tabağına alınır. Servis edilir.
" } ] }