{ "title": "Şalgam Suyu", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/salgam-suyu.jpg", "date": "19.01.2024 08:33:49", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "
Şalgam Suyu; Türk mutfağınahas birçok yiyecek ve içecek vardır. Genellikle bu yiyecek ve içecekler ilk olarak yerel bölgelerde tanınmış, sonra tüm Türkiye genelinde tanınmış en son olarak da dünyaya tanınmış ve yayılmıştır. Bunlardan biri de şalgamdır. Turpgillerden olan şalgam bitkisinden şalgam suyu elde edilir. Rengi kırmızı, bulanık olmakla beraber tadı da ekşimsidir. İsteğe göre ister acılı ister acısız şalgam bulunmaktadır. Şalgam suyuna bu acı tadını vermek içinse süs biberi turşusunun suyunu katarak yaparlar. Burada dikkat edilmesi gereken şalgam acıyla karıştırıldıktan sonra çok bekletilmeden tüketilmelidir. Tadının bozulmaması için acıyı şalgamı tüketmeden hemen önce eklemek en doğrusudur. Şalgam suyunun ayrılmaz bir diğer kardeşi de kırmızı havuçtur. Hem yapımı aşamasında kullanılır hem de şalgamın ikramı sırasında beraberinde bardak içerisinde ikrama sunulur. Çukurova'ya has bir içecek olan şalgam suyuna Tarsus ve Adana 'da sadece şalgam denilmektedir. Sizlere hikayesini anlattığımız şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine ait bir içecek olmakla beraber, kebaplı yemeklerin yanında olmazsa olmazlarından olan bir içecek olarak Türk insanının damak tadı haline gelmiştir.

İlk olarak Ermeniler tarafından yapıldığı söylenen şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinmekle beraber patentide buraya aittir. Mayalanma süreciyle hazırlanan bir içecek olduğundan plastik şişelerde bozulma riski daha yüksektir ve bu yüzden cam şişeler daha çok tercih edilir. Bizde bu yazımızda şalgam suyunu yararlarını, zararlarını ve yapım aşamasını ele alarak anlatmak istedik.

Şalgam Suyunun Yapım aşaması

Yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılarak yapılan şalgam suyunun fermantasyonu iki basamakta gerçekleşmektedir.

Birinci basamak; Ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesiyle olan aşamadır.

İkinci basamak; Bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının, dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuçla fermanta edilmesiyle olan aşamadır.

Şalgamın Suyunun Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı için çokça faydası vardır. Bunları şu şekilde sayabiliriz.
Şalgamın Suyunun Zararları Nelerdir?
" } ] }