{ "title": "Şalgam Otu", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/salgam-otu.jpg", "date": "22.01.2024 01:04:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Şalgam Otu, Şalgam otu veya diğer adı yemlik koza olarak bilinen bakanlık tarafından da üretimi desteklenen bir bitkidir. Ülkemizde bazı bölgeler de yeni, yeni üretimi yapılan şalgam otunun hayvancılık sektöründe hayvan kaba yem ihtiyacını karşılamak amaçlı alternatif bir bitki olarak yerini aldı. Yem bitkisi olarak yem grubuna giren şalgam otu 7-8 aylık yetiştirme süresi ile protein bakımından da iyi olan ve tek yıllık bitki gurubuna dahil oldu. Kokusuz olan şalgam otu hayvanlar tarafından da sevilerek tüketilmektedir. Şalgam otunun diğer bir özelliği ise bakımının kolay ve işçiliğinin az olmasıdır. Kış aylarına dayanıklı olan şalgam otu hayvanlarda süt verimini de ve sütün kalitesini arttırdığı da bilinen özelliklerindendir. Şalgam otu sulu bölgelerde dekar başına 15 ton ürün vermektedir. Büyük baş ve küçük baş hayvanların severek yediği bir bitki olmuştur. Şalgam otu kışlık ve yazlık olarak üretimi yapılmaktadır ürün eksi 15 dereceye kadar dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Bunların yanı sıra şalgam otu hayvanlarda süt verimini artırıyor hayvanlarda ishal ve ayak hastalıklarında önemli düşüşler görüldüğü biliniyor. Diğer yem bitkilerine nazaran daha verimli ve az maliyetli bir yem bitkisi olduğu da bilinmektedir.

Şalgam Otu Ekim Zamanı

Şalgam otu Marmara, Ege, Trakya, İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

İç Anadolu'da; Ağustos sonu ile ekim sonuna kadar ekilmektedir.

Trakya'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Marmara'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Ege'de; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Güney Doğu Anadolu'da; 15 eylül ve 15 ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Karadeniz'de; 15 eylül ve 20 ekim arasında ekim yapılmaktadır. Karadeniz'in iç kesimlerinde ise 20 Eylül ve 20 Ekim arasında ekim yapılmaktadır.

Şalgam otunun tohumun istenen derinliğe düşmesi için toprağın pulluk ile sürülerek 8-10 cm olması sağlanmalıdır.

Şalgam Otu Ekim Şekli

Şalgam otu ekim aynı yonca ekimine benzemektedir. Şalgam otu Ağustos sonu ve Ekim ayı sonuna kadar yapılmaktadır. Ekim işleminden sonra toprak sürülerek sıkıştırılmalıdır. Şalgam otu tavlı toprak sevmektedir. Şalgam otu toprak analizinden sonra gerek duyulur ise fosfor ve potasyum verilmelidir. Son olarak toprak tahlili yapılarak tahlil sonucuna göre kompoze gübrelerden verilmelidir. Şubat ayı sonunda amonyum sülfat verilmelidir.
" } ] }