Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olarak çıkmaya başlar ve kökü yer altında kalır ve bu kökü çıkarılarak tüketilir. Daha açık bir şekilde söyleyecek olursak hafif acımsı ve tatlımsı bir tadı olan ve kökleri sebze olarak tüketilen bir turp çeşididir. Basık ve yuvarlağa yakın yani oval bir şekilde olan şalgam kökü sert bir yapıya sahiptir. Toprağın dış kısmında kalan yaprak kısmının rengi yeşil ve koyu yeşil renklerine sahiptir. Toprağın alt tarafında kalan şalgamın kök kısmı ise kırmızı, mor, beyaz, sarı ve yeşil renklerine sahip olabilir. Şalgam kökü ve yaprakları hem insanlar tarafından hem de hayvanlar tarafından farklı şekillerde tüketilmektedir. Şalgam kökü hayvanlar için sert bir şekilde hazırlanarak tüketmeleri sağlanırken insanlar için daha yumuşak ve farklı yöntemler ile tüketilmektedir. İnsanlar için bazı çorba ve yemeklerin yapımında, farklı yapılan sosların yapımında, yemeklere katılan garnitür de ve suyu sıkılarak sıvı olarak tüketmede kullanılmaktadır. Birçok farklı yöntem ile kullanılan şalgam kökü severek tüketilmesinin ve yiyecekleri daha lezzetli bir hale getirmesinin yanı sıra birçok faydası da vardır.
Şalgam kökünün vermiş olduğu faydalar
Şalgam kökü insan vücudunun daha dirençli ve güçlü olmasını sağladığı için kanser gibi riskli hastalılara karşı insanı korur,
Zengin potasyum besini içerdiği için tansiyonu düzene koyar ve yüksek tansiyon hastalığına karşı insanı korur,
İçermiş olduğu zengin lif yapısı özelliği sayesinde hazmı kolaylaştırır ve kabızlık gibi problemlerde etkili bir rol oynar,
Mide ve bağırsak yollarını temizler ve ağrı oluşmasına engel olmada oldukça etkili olmaktadır,
Böbrek yollarını temizler ve daha düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar ayrıca kum ve taş oluşumunu engelleyerek eğer bu tür durumlar var ise taş ve kumun düşmesini sağlar,
Şeker hastalığı olan kişiler için oldukça etki veren bir sebze olma özelliğindedir,
Sivilce, leke gibi cilt sorunlarında oldukça etkilidir ve egzama hastalığında çok önemli faydalar vermektedir,
Vitamin açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğu için grip ve soğuk algınlığı gibi hastalılara karşı vücudu daha dirençli hale getirir,
İştah açıcı bir özelliği vardır ve zinde olmada oldukça faydalı olma özelliğindedir,
Bağışıklı sistemini güçlendirir ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasından oldukça fayda verici bir özelliğe sahiptir,
Göğsü yumuşatır ve iltihap söktürücü bir özelliğe sahiptir,
Apse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda oldukça fayda verici özelliklere sahiptir
Şalgam kökünün vermiş olduğu zararlar
Şalgam kökü çok fazla tüketildiği zaman düşük tansiyon hastalığını ortaya çıkmasına neden olur,
Hamile bayanların tüketmesi durumundan bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir,
Mide ve bağırsaklarda ağrı olmasına neden olabilir,
Çok fazla tüketildiği zaman gaz probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Yukarıda saymış olduğumuz zararlar şalgam kökünün çok fazla tüketilmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı sağlık için fayda beklentisi içinde olarak çok fazla tüketilmesi bu tür zararlı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Düzenli bir şekilde ve çok aşırıya gitmeden şalgam kökü tüketmek alınmak istenen faydaları vermeye başlayabilir.