{ "title": "Şalgam Kökü", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/salgam-koku.jpg", "date": "19.01.2024 02:36:53", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Şalgam kökü, turpgiller familyasından olan kökü ve yaprakları tüketilen bir sebze türüdür. Yere yani toprağa gömülen şalgam bitkisi oval bir yaprak olarak çıkmaya başlar ve kökü yer altında kalır ve bu kökü çıkarılarak tüketilir. Daha açık bir şekilde söyleyecek olursak hafif acımsı ve tatlımsı bir tadı olan ve kökleri sebze olarak tüketilen bir turp çeşididir. Basık ve yuvarlağa yakın yani oval bir şekilde olan şalgam kökü sert bir yapıya sahiptir. Toprağın dış kısmında kalan yaprak kısmının rengi yeşil ve koyu yeşil renklerine sahiptir. Toprağın alt tarafında kalan şalgamın kök kısmı ise kırmızı, mor, beyaz, sarı ve yeşil renklerine sahip olabilir. Şalgam kökü ve yaprakları hem insanlar tarafından hem de hayvanlar tarafından farklı şekillerde tüketilmektedir. Şalgam kökü hayvanlar için sert bir şekilde hazırlanarak tüketmeleri sağlanırken insanlar için daha yumuşak ve farklı yöntemler ile tüketilmektedir. İnsanlar için bazı çorba ve yemeklerin yapımında, farklı yapılan sosların yapımında, yemeklere katılan garnitür de ve suyu sıkılarak sıvı olarak tüketmede kullanılmaktadır. Birçok farklı yöntem ile kullanılan şalgam kökü severek tüketilmesinin ve yiyecekleri daha lezzetli bir hale getirmesinin yanı sıra birçok faydası da vardır.

Şalgam kökünün vermiş olduğu faydalar
Şalgam kökünün vermiş olduğu zararlar
Yukarıda saymış olduğumuz zararlar şalgam kökünün çok fazla tüketilmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı sağlık için fayda beklentisi içinde olarak çok fazla tüketilmesi bu tür zararlı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Düzenli bir şekilde ve çok aşırıya gitmeden şalgam kökü tüketmek alınmak istenen faydaları vermeye başlayabilir.
" } ] }