{ "title": "Şalgam Kaç Kalori?", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/salgam-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 07:19:27", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Şalgam Kaç Kalori; Şalgam, kökleri sebze olarak tüketilebilen, turpgiller familyasından olan bir bitkidir. Şalgam bitkisi tohumları ile çoğaltılır. Tohumlar, direkt olarak bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. Doğru ekim zamanı, ilkbaharda mart-nisan ayları, sonbaharda ise ağustos sonları ile eylül ayının başıdır. Tohumlar ya serpme metodu ekilir ve sonra fidelerde seyreltme işlemi yapılır. Veya sıralar üzerinde tohumlar, 20–25 cm aralıkla en fazla 2 cm derinliğe ekilir.

Şalgam, günümüzde hem insanlar için hem de hayvanlar için üretilen bir bitkidir. İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri genellikle yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise daha sert etlidir. Bu bitki kullanılarak özellikle, Osmaniye, Adana ve Mersin yöresine ait bir içecek de üretilir. Şalgam suyu adı verilir. Şalgam, çoğunlukla çorba ve soslara katılır, yemeklerde ise garnitür olarak kullanılır. Bazı yöreler de ise sadece suyu sevilerek içilir.

Şalgam, patates yaygınlaşana kadar büyük değer verilerek tüketilen bir sebzeydi. Günümüzde oldukça geri plana itilmiş olan şalgama, içerdiği yüksek besin değerleri sebebiyle, layık olduğu ilgi gösterilmelidir. Şalgam, zengin besin değerlerinin yanı sıra, yüksek potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu hızlı bir şekilde düşürmektedir. Ayrıca şalgam, uzmanların söylemi ile, bedene güç veren. Mide ve devamlı oluşan ağrılara iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir.100 gram şalgam, yaklaşık olarak 28 kaloridir.
" } ] }