{ "title": "Şalgam Bitkisi", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/salgam-bitkisi.jpg", "date": "20.01.2024 11:50:50", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Şalgam Bitkisi, Şalgam turpgiller familyasında kök ve yaprakları sebze olarak yenen bir bitkidir. Şalgam bitkisi ülkemizde hayvanlar ve insanlar için yetiştirilmektedir. Şalgamın içi sert olanlar hayvanlar içindir. İnsanların yediği şalgam ise içi sulu, gevrek, acımsı, tatlımsı olanıdır. Şalgam Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmektedir. Adana, Osmaniye, Mersin yörelerinde şalgam suyu elde etmek için üretilmektedir.

Şalgamın bitkisinin faydaları nelerdir?
Şalgamın iklim isteği: Şalgam serin ve ılık mevsimlerde yetişmektedir. Şalgam soğuklara karşı dayanıklı bir bitki olduğu için ülkemiz her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Şalgam bitkisi kuraklığı sevmez, sıcaktan hoşlanmaz. Şalgam büyüme dönemindeyken yüksek oranda sıcaklık verimi düşürür, bitki içerisinde koflaşma ya ve odunlaşma ya neden olur.

Şalgamın toprak isteği: Şalgam bitkisi her tip topraklarda yetişmektedir. Toprak seçiminde pek seçici olmaz. Şalgam bitkisinden iyi bir ürün elde etmek için derin, su geçirgen, kumlu, killi ve organik yönden zengin topraklara dikilmelidir. Çok ağır ve Çok hafif topraklarda istenilen ürün elde edilemez.

Şalgam bitkisinin yetiştiriciliği: Şalgam bitkisi tohumdan yetiştirilir. Ilık serin havayı sevdiği için ılık iklimle geçen bölgelerde mart- nisan aylarında tohumlar dikilmektedir. Sıcak gecen bölgelerde ise Ağustos-Eylül aylarında tohum dikimi yapılır. Tohumların iyi şekilde çimlenmesi için toprağın dikimden önce iyi hazırlanması gerekir.

Toprak hazırlığında hayvan gübresi kullanmakta fayda vardır. Dekar başına 4-5 ton hayvan gübresi, 13-15 kg azot, 10 kg fosfor, 25-30 kg potasyum, 10-15 kg kalsiyum verilmesi gereklidir. Şalgam tohumu tavlı toprağa dikim yapılmalıdır. Toprak tavında değilse ekimden bir hafta sonra sulaması yapılır. Sulama işlemi yağmurlama sistemi ile yapılması gerekiyor.

Şalgam bitkisinin tohumu ekildikten 8-10 gün içerisinde çimlenmeye başlar 4 hafta sonra da seyreltme dip temizliği ve dolgusu yapılır. Şalgam bitkisinin dip çapalamasını hasat zamanına kadar 3 defa yapılması gerekiyor. Şalgamların hasat zamanı geciktirildiğinde ii keçeleşme ve odunlaşma olarak Pazar değerinde düşüklük gösterir. Şalgam bitkisinin toprak bakımı ve fide bakımları yetiştirme koşullarına göre değişir.
" } ] }