{ "title": "Organik Şalgam Suyu", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/organik-salgam-suyu.jpg", "date": "20.01.2024 05:15:00", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Organik Şalgam Suyu, Kökleri sebze olarak tüketilen turpgillerden bir bitkidir. Günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsanlar tarafından tüketilen yumuşak etli, hayvanlar için üretilenler ise sert etli olanlardır. Bu bitki kullanılarak Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecek olan, şalgam suyu da üretilmektedir.

Ülkemize özgü birçok yiyecek içecek bulunmaktadır. Bunların bazıları önce yerel olarak yaygınlaşmış, daha sonraları ülkemizin genelinde yaygınlaşmış, hatta dünyaya yayılmıştır. Buna örnek organik şalgam suyunu verebilmek mümkündür. Daha çok ızgara türü yemeklerin yanında tüketilen ve sofraların ayrılmaz içeceği olarak Türk insanının vazgeçemediği bir damak tadı haline gelmiştir.

Şalgamın asıl çıktığı yer Tarsus olarak bilinmektedir ve Tarsus'a patentlenmiştir buna rağmen en çok Adana ilinde tüketilmektedir. İlk olarak Ermeni bir aile tarafından yapıldığı ve plastik şişelerde özelliğini erken kaybettiğini, cam kavanozlarda uzun süre tazeliğini koruduğu belirlenmiştir.

Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir, acılı ve acısız olarak da üretilmektedir. Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılmaktadır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılarak acılık elde edilir. Ancak şalgam acı karıştırıldıktan sonra hemen tüketilmelidir, beklemesi bozulmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle acı, şalgam içilmeden hemen önce katmak daha sağlıklı olacaktır. Mayalamada organik olarak üretilen şalgam suyuna katılan aynı zamanda rengini de veren siyah havuç, tüketim esnasında dilimlenerek suyun içinde ikram edilmektedir.

Organik Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından çok yararlı bu içeceğin bazı faydaları aşağıda sıralamaya çalışalım. İştah açıcıdır, laktik asit içerir bu nedenle de sindirimi kolaylaştırılır. B grubu vitaminlerini yüksek derecede içerir, sinirleri yatıştırır. Mide ve karaciğere faydalıdır. Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri güçlendirir. Afrodizyak özelliği vardır. 100 gramında 20 kalori olan organik şalgam suyu A, B, C vitamini içerir. Göz, kalp ve damar sağlığı için faydalı aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Damla hastalığı, romatizma, mafsal şişkinliklerine, böbrek taşı ve kumun dökülmesine, apse, kan çıbanı, tırnak iltihapları (Dolama), ergenlik sivilceleri, egzamaya da iyi gelmektedir.

Göğsü yumuşatır, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, kabızlığa faydalıdır. Toksinleri atmaya yarayan süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum deposudur, stresi önler sinirleri yatıştırır. Şeker ve vitamin yönünden zengin olan organik şalgam suyu arsenik ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir içecektir.

Zararları: Hamile, tansiyon ve diyabetik rahatsızlığı olanlar fazla miktarda içmemeleri önerilmektedir.

Organik Şalgam Suyunun Mayalanması

Yapımında şalgam, bulgur unu, kırmızı havuç, tuz, maya ve su kullanılmaktadır. Organik şalgam suyunun mayalanması iki aşamada gerçekleşmektedir. Birinci aşama bulgur unu, ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılır hamur haline getirilir. İkinci aşamada ise Birinci aşamada yapılan özüte su katılarak çözümlenmesi ile elde edilen sıvıya dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç eklenerek mayalanması sonucu elde edilmesidir. '
" } ] }