{ "title": "Hayvan Şalgamı", "image": "https://www.salgam.gen.tr/images/hayvan-salgami.jpg", "date": "19.01.2024 16:01:10", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Hayvan Şalgamı, Hayvan şalgamı hayvan yetiştiricilerinin ekip hasat yaptıkları kaba yem bitkisidir. Hayvan şalgamı süt üreticilerin tercih ettikleri en uygun ekimi yapılan bu bitkiyi hayvanlar kök kısmını kolaylıkla parçalayıp tüketebilmektedirler. Hayvan şalgamı sulamaya fazla ihtiyacı olmadan yetiştirilebilen hayvancılık yapanların umudu olmuştur. Hayvan şalgamı Bakanlık tarafından desteklenen alternatif yem olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hayvan şalgamının maliyeti diğer yemlere oranla daha uygun maliyetle yetiştirebiliyor. Hayvan şalgamının silajı mısıra oranla daha kokusuz ve protein bakımında zengin bir bitki, hayvanlar tarafında da sevilerek tüketilen yemdir.

Hayvan şalgamının ekim zamanı: Hayvan şalgamı tek senelik kışlık bitkidir. Ülkemizde İç Anadolu'da yapılan ekim Ağustos sonu ve sonbaharda Ekimin 15 kadar yapılmaktadır.

Hayvan şalgamının toprak isteği: Hayvan şalgamının tohumunun ekiminden önce iyi bir verim elde etmek için mutlaka toprak analizi yapılmalıdır. Analiz sonucuna göre gerek duyulursa dikim yapılmadan önce dekara 10 kg potasyum, 10 kg fosfor verilir.

Hayvan şalgamının ekimi: En uygun ekim zamanı Ağustos sonu Ekimin ortasına kadardır. Bu dönemlerde tavlı toprağa ekilen tohumlar kış dönemine 10-15 yaprak açmış olur. Hayvan şalgamı soğuğa dayanıklıdır -15 dereceye kadar dayanabilir. Hayvan şalgamının ekimi yonca ekimi gibi yapılmaktadır. 30-35 cm sıra aralığı vererek serpme ile ekim yapılır ve tohum atıldıktan sonra tohumların üzerini örtmek amaçlı tırmıklama yapılmaktadır.

Hayvan şalgamı tohumu mibzerle 2 cm derinliğe ekilir. Dekara ekilecek tohum miktarı 1 kg'dır. Azot ihtiyacını karşılamak için dekara 15-20 kg azot ikiye bölünerek yarısı ekim öncesi diğer yarısını ise kıştan çıkmadan önce bitkinin sapa kalkma döneminden önce verilmektedir.

Hayvan şalgamının gübreleme işlemi: Ağustos sonu ve Eylülde yapılan tohum ekimiyle beraber 25 kg DAP gübresi verilir. Şubat ayında %21 Amonyum Sülfat, %21 AS gübresi, sapa kalkmadan önce dekara 5 kg kükürt verilmektedir.

Hayvan şalgamının sulama işlemi: Tohum ekimi yapıldıktan sonra çimlenmesi için üst toprağın nemli kalması amaçlı 3 hafta içerisinde sık sık sulama işlemi yapılmaktadır. Tohumlar ekimi yapıldıktan 5-6 gün içerisinde çimlenmeye başlamaktadır. Şalgam bitkisinin gelişmesinden sonra da sulama işlemi yapılmaktadır.

Hayvan şalgamının hasat: Tohum ekiminden sonra bitkinin gelişimine göre 3 ay sonra hasat yapılır. Kışın soğuğunda eksi 6-10 dereceye kadar bitki dayanıklıdır. Hasat el ile yapılmaktadır. Hasat yapılan bitki silaj olarak hazırlandığı gibi yeşil bitki olarak yaprakları ve kökleriyle beraber günlük 40 kg yedirilmektedir.

" } ] }